U civilizaciji Maja kakao je smatran "hranom bogova". Služio je i kao sredstvo plaćanja, a danas od njega pravimo proizvod što nas asocira na romansu, uživanje, ljepotu.
Pakiramo ga u savršene kutije, pažljivo odabrane omote, da bismo sačuvali njegov prekrasan miris i aromu.
Jednom riječju - Čokolada!
 
Čokolada nastaje od kakao praha i kakao maslaca koji se dobija od plodova biljke Theobroma cacao, porijeklom je iz Centralne Amerike.
U doba Azteka od kakaa se pravio napitak koji je bio dostupan samo određenim slojevima. Smatran je afrodizijakom, ali i sredstvom za jačanje i dobijali su ga ratnici kad bi krenuli u bitku.
Azteci su zrna kakaa sušili na vatri, mljeli ih, mješali s vodom i dodavali ljute papričice!
Pitamo se kako bi potrošači danas reagirali na ljutu čokoladu?
 
Montezuma (živio početkom XVI stoljeća) je naročito uživao u ovom napitku i pio ga je iz zlatnih posuda koje je zatim bacao u obližnje jezero. Smatra se da je to jezero postalo zlatni rudnik za španjolske osvajače.
 
Mnogo je truda uloženo da bismo dobili čokoladu kakvu danas poznajemo. Jedan od najzaslužnijih je nizozemski kemičar Coenraad Van Houten. On je uspio povezati kakao maslac sa kakao prahom. Tako je dobijena glatka pasta kojoj se mogao dodavati šećer bez opasnosti da masa postane zrnasta.
Tajna onih predivnih čokolada koje se tope u ustima je baš u kakao maslacu.
Ova tvar se topi na telesnoj temperaturi i baš se zahvaljujući njoj kockice čokolade polako tope oslobađajući miris i ukus.
 
Tako je rođena suvremena čokolada.

 

MONTEZUMA SA PLODOM KAKAOVCA

 

BERAČICE KAKAA

 

MIKORS PRALINE