Kava odavno više nije samo napitak već kulturološki fenomen.
Toliko se integrirala u našu civilizaciju da nam se čini kao da je oduvijek bila dio naše svakodnevnice. Uz kavu se sklapaju poslovi, vode više ili manje važni razgovori, uz kavu se neobavezno čavrlja sa prijateljima. Razvili smo kulturu ispijanja i pripremanja kave.
 
Kava koja se koristi u svakodnevnoj upotrebi je obično mješavina nekoliko osnovnih vrsta sirove kave (Arabica, Robusta, Moca, Minas). Svaka vrsta kave svojim okusom daje ono "nešto" što se na kraju stapa u jedinstvenu kompoziciju arome karakterističnu samo određenoj mješavini .
Recepture mješavina i tehnološki postupak prženja su tajne proizvođača koje se ljubomorno čuvaju jer svatko želi ponuditi tržištu jedinstven i prepoznatljiv proizvod.
 
Mi u Mikorsu pržimo i pakiramo kavu na suvremeni način, ali poštujemo tradiciju i pravila struke. Prženje je strogo kontrolirani postupak, a važno je i mljevenje kave koja se tom prilikom ne smije pregrijavati jer hlapi i gubi kvalitetu. Želimo našim potrošačima uvijek isporučiti vrhunsku kvalitetu.
Zato kada ispijate svoju Mikors kavu njena će aroma pokrenuti vaša osjetila ili vas na trenutak u mislima vratiti u vrijeme kada se sa bakinog štednjaka širio opojni miris netom ispržene kave.
Naša Mikors kava je namijenjena svima i dobrodošla u svakoj prilici. S pravom istićemo kada kušate našu kavu vaša potraga je završena.
 
Zanimljivost o instant kavi
Tridesetih godina ovog stoljeća, Brazil je suočen s hiperprodukcijom zelene kave.
Radi velikih zaliha cijena je vrtoglavo padala. Ideja je bila razviti proizvod koji će povećati interes za kavu, a u isto vrijeme osigurati brzu preradu i dugi rok uskladištenja.
Nakon sedam godina istraživanja gospodin Max Morgenthaler uspio je proizvesti revolucionarni proizvod - Nestle instant, kaveni prah.
 
"Mali korak za tehnologe - ogroman za ljubitelje kave u godinama koje dolaze!"
Tada 1938. godine počinje industrijska proizvodnja instant kave u Nestleovoj tvornici u Orbu (Švicarska), a ubrzo se proizvodnja širi u Francusku, Veliku Britaniju i SAD.
Nakon početka 2. svjetskog rata i ulaska Amerike u rat, instant kava postaje najtraženiji napitak na listama logistike savezničkih armija. Zahvaljujući savezničkim vojnicima instant kava je postigla globalnu distribuciju.
 
Šezdesetih godina je tržištu predstavljen novi tehnološki postupak - FREEZE DRIED TEHNOLOGIJA (postupak zamrzavanja i dehidriranja).
Selekcijom najfinijih zrna Arabice dobiva se koncentrirani kaveni napitak (kao tradicionalna crna kava ), isti se zamrzava na temperaturi -40°C , dobiveni kaveni kolač razvlači se u tanak sloj, te se uz primjenu vakuuma dodatno isušuje i lomi u kristale instant kave.
Na taj način je zadržana bogata aroma "upravo pržene kave" a ujedno je dobivena i bolja topivost.
 
Koliki je odnos između "tradicionalne" i instant kave u proizvodnji i potrošnji?
Godišnja svjetska proizvodnja iznosi oko 6 milijuna tona zelene kave. 27% od ukupne svjetske potrošnje predstavlja instant kava.
Segment instant kave bilježi konstantan porast.
 

KULTUROLOŠKI FENOMEN KAVE

 

NOVO PAKIRANJE MIKORS KAVE

 

 

 

MIKORS INSTANT KAVA

 

 

AROMA KOJA POKREĆE OSJETILA

 

 

TRADICIONALNA PRIPREMA KAVE